Aspergetijd

De eerste asperges steken in de lente de kop op. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.

Kwaliteit

Asperges worden in klassen verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. Om als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.

Gezondheid

Al in de oudheid, door de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Voornamelijk door de stof asparagine, die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperges zitten ook boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. De unieke groente werkt bloedzuiverend en kan als vocht afdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Dankzij deze kwaliteiten zou je de asperge makkelijk in het rijtje van de superfoods kunnen plaatsen.

Een belangrijk voordeel van de asperge is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen deze middelen gebruikt, maar in minimale hoeveelheden, alleen wanneer het echt nodig is en het gebruikte middel komt niet direct in aanraking met de asperge. Daarom behoort dit seizoensproduct  tot de schoonste groenten van Nederland!


In ons aanbod

  • Witte asperges
  • Groene asperges
  • Hollandaise saus
  • Aspergesalade

Schillen en koken zoals het hoort

Schillen

Neem de asperge in de linkerhand en houd hem vlak onder de kop vast. Begin met de dunschiller een kleine stukje onder de kop te schillen, van boven naar beneden, en schil de asperge rondom. Breek het laatste stukje van de onderkant af en leg de asperge gelijk onder water. Neem de tijd om alle asperges zorgvuldig te schillen. Dit bepaald grotendeels de kwaliteit van uw maaltijd.

Koken

Neem een brede pan met deksel of een specifieke aspergepan. Breng de asperges aan de kook met een snufje zout een theelepel suiker en de deksel op de pan. Op het moment van koken tempert u de warmtebron en laat u de asperges 8 minuten zachtjes door koken. Na 8 minuten zet u de warmtebron uit en laat u de asperges nog 20 minuten nagaren in hun eigen kookvocht met de deksel op de pan. Smaak, voedingsstoffen en vitamines blijven zo bewaard.

Asperges met krieltjes en rauwe ham

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges
  • 500 gram nieuwe krielaardappeltjes
  • Pakje hollandaise saus
  • 2 eieren
  • 250 gram rauwe ham naar keuze
  • Bieslook
  • Peterselie
  • Snufje zout
  • Theelepel suiker

Bereiding

Kook twee eieren, pel deze en snijd ze in kleine partjes. Was enkele bieslooksprieten en knip ze in kleine snippers. Schil de asperges op traditionele wijze. Was de krielaardappeltjes en halveer ze eventueel. Kook de asperges met een snufje zout en een theelepel suiker. Bak tegelijkertijd de krieltjes in een koekenpan goudbruin. Maak de hollandaise saus warm.

Serveer de asperges in een voorverwarmde schaal. Garneer af met wat bieslook en peterselie. Voeg apart de ei, rauwe ham en hollandaise saus toe en serveer de gebakken krieltjes ernaast.

Heerlijk met zalm

Heerlijk bij dit gerecht is een stukje zalm, bereid op Oud-Ugchelse wijze.

Neem twee zalmmootjes van circa 150 à 200 gram. Bestrijk de zalmmootjes met olijfolie, zeezout, peper en citroen. Leg op de bovenkant een laag pesto. Wikkel de zalm in aluminiumfolie en verwarm deze circa 20 minuten in de oven op 200 graden.


Gewokte asperges met vis

Ingrediënten
  • 350 gram witte asperges
  • 350 gram groene asperges
  • 1 rode paprika
  • 1 bosui
  • 350 gram soepvis (mengsel van diverse vissoorten)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 mespunt sambal
  • 1 teentje knoflook
  • Verse thijmblaadjes

Bereiding

Maak uw eigen wokolie met olijfolie, ketjap, sambal, fijn gesneden knoflook en verse thijmblaadjes. Meng deze ingrediënten en laat de mix ongeveer een half uur intrekken.

Schil de asperges en snijd ze schuin af in stukken van 3 centimeter. Snijd de paprika en bosui in grove stukken. Maak in de wokpan de wokolie onder hoog vuur goed heet. Voeg de asperges en de vis toe en blijf voortdurend omscheppen. Voeg na 2 minuten de rode paprika en de bosui toe. Blijf omscheppen. Na circa 5 minuten is uw wokgerecht gereed. Voeg tijdens het wokken eventueel naar eigen inzicht olijfolie toe.

Serveren met grove pasta, rucola salade en oestersaus.


Asperges uit de wok

Ingrediënten

  • 1 kilo groene asperges
  • Zout en peper
  • Teentje knoflook
  • 150 gram snoeptomaatjes
  • Basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

Kook de geschilde asperges ongeveer 3 minuten. Pel het knoflookteentje en snipper hem fijn. Was de tomaatjes en snijd ze door midden. Verhit in een wok de olie en fruit hierin eventjes de knoflook.

Voeg de asperges toe en roerbak dit 5 minuten. Voeg als laatste de tomaatjes toe en laat ze circa 2 minuten meewokken. Bestrooi het geheel met zout, peper en basilicum.


Asperge salade

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges
  • 250 gram groene asperges
  • 1 kilo nieuwe krielaardappeltjes
  • Mayonaise of hollandaise saus
  • 4 eieren
  • 250 gram beenhamblokjes
  • Bieslook
  • Snufje zout
  • Theelepel suiker
  • Bouillonblokje
  • Aardbeien
  • Basilicum

Bereiding

Schil de asperges en kook ze ook traditionele wijze met een bouillonblokje. Was de krielaardappeltjes en kook ze in de schil beetgaar. Kook 4 erin. Laat de gekookte asperges en krieltjes afkoelen. Snijd de asperges in stukjes van 5 centimeter en halveer eventueel de krieltjes. Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes. Was enkele bieslooksnippers en knip ze in kleine snippers. Snijd enkele aardbeien in kleine partjes.

Meng alles in een grote schaal en voeg naar behoefte mayonaise of hollandaise saus en beenhamblokjes toe. Garneer eventueel af met een basilicumblaadje en augurkpartjes.


Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.